Perfecte wimpers. Wat houdt het epileren van de wimpers in?

Het epileren van de wimpers is een behandeling van de oogleden. Het is erop gericht om ingegroeide wimpers samen met haarzakjes te verwijderen. Onjuist groeiende wimpers raken de oogbol en irriteren haar. Het epileren van de wimpers is ook nuttig voor de behandeling van een aandoening die door twee rijen wimpers ontstaat. De procedure kan zowel op de onder- als bovenoogleden worden uitgevoerd. Veel mensen worstelen met ingegroeide wimpers, maar vaak wordt het probleem gebagatelliseerd, ook al kan het leiden tot een troebel hoornvlies. Voordat we de vraag beantwoorden wat de procedure inhoudt, laten we eerst de indicaties voor de behandeling toelichten.

Wimperepilatie – indicaties

De belangrijkste indicaties zijn onder andere:

Ingegroeide wimpers

De wimpers groeien in de verkeerde richting (naar het oog toe) en raken daardoor het hoornvlies of bindvlies van het oog. De gevorderde vorm van de ziekte treedt op wanneer meer dan 5 wimpers op één ooglid de oogbol raken. Helaas tonen studies aan dat een goedaardige aandoening erger wordt, zodat epilatie zelfs door mensen wiens oogbal door minder dan 5 wimpers wordt aangeraakt, moet worden overwogen.

Ingegroeide wimpers hebben verschillende oorzaken. De meest voorkomende oorzaken zijn infecties, ontstekingen, auto-immuunprocessen, aangeboren afwijkingen, agenese, verwondingen, gebroeide of gewonde oogleden, trachoom, lepra, sommige oogoperaties.

Verkeerde positie van de wimpers op een ooglid

Als een wimper of een paar wimpers uit de kanalen van de meiboomklieren komen, betekent dit een verkeerde positie van de wimpers op de wimpers. Ik bedoel distichiasis – een zeer zeldzame, genetisch bepaalde ziekte die in twee rijen wimpers resulteert. Het kan de onderste en bovenste oogleden of beide tegelijk aantasten.

De wimpers die naar de oogballen toe groeien, lijken slechts een klein probleem te zijn. Ze verhogen het risico op ooginfecties en ziekten en kunnen leiden tot een troebel hoornvlies. De wimpers die in verkeerde richting groeien veroorzaken pijn, roodheid, waterige ogen, over-gevoeligheid voor licht en een indruk van het hebben van een vreemd voorwerp binnen het oog. Wanneer wimpers uit de meiboomklieren komen, kunnen zij irritaties, hoornvlieszweer en ontsteking, waterige ogen en littekens veroorzaken.

Wat houdt epilatie van de wimpers in?

Populaire ontharingsmethoden zoals harsen, inrijgen en elektrisch ontharen werken niet bij wimpers. Het epileren van de wimpers kan worden gedaan met een pincet of een laser. In het eerste geval worden ingegroeide wimpers met behulp van een pincet samen met haarzakjes eruit geplukt (in combinatie met oogdruppelanesthesie).

De andere vorm van wimperepilatie gebruikt een laser om de haarvaten van de wimpers die in de verkeerde richting groeien te vernietigen. Deze techniek zou betere resultaten geven omdat het verwijderen van de wimpers met een pincet alleen de symptomen van de ziekte elimineert. In de praktijk groeit een wimper na een paar dagen terug en raakt de wimper de oogbol aan zodat het probleem zich opnieuw voordoet. In het geval van distichiasis kunnen blaren, waaruit de wimpers groeien, chirurgisch worden verwijderd.

Het epileren van de wimpers kan worden uitgevoerd door een schoonheidsspecialiste, verpleegkundige of arts.